Nogle gange suppleres undersøgelsen med en vurdering af sadeltilpasning, en vurdering af beskæring, skoning og hestens tænder, at se hesten i arbejde, en halthedsundersøgelse, røngtenbilleder, ultralydsscanning eller andet, der er nødvendigt for at danne sig et fuldt billede af hestens problemer.
Alle de forskellige oplysninger om hesten, der er indsamlet ved undersøgelsen, skal samles til en helhedsvurdering af hesten og dens problemer. Netop det at se hesten som en helhed er vigtigt. Når hesten bevæger sig er det nødvendigt at alle dele af hesten fungerer optimalt. Er der et problem et sted, vil det påvirke andre områder af hesten. Helhedsvurderingen skal være grundlaget for at kunne udpege hvad der er hestens grundlæggende problem og hvad der er følgevirkninger af problemet. Hvis hestens rideproblemer og kiropraktiske problemer egentlig stammer fra problemer i kæbeleddet som følge af skæve tænder, skal behandlingen suppleres med en tandraspning, der korrigerer hestens bid. Hvis ikke den grundlæggende årsag findes og rettes ved behandlingen, vil de samme problemer opstå igen og igen.
Hvem kan lave kiropraktik på heste?
Når man laver en kiropraktisk undersøgelse bevæges hvert enkelt led præcis i ledfladernes retning. For at kunne gøre det korrekt og lave de rigtige konklusioner ud fra undersøgelsesresultatet kræves en stor viden om anatomi og hestens sygdomme. Det er også vigtigt at kunne vurdere om smerte og nedsat bevægelighed i et område skyldes et kiropraktisk problem eller noget helt andet som f.eks. en revne i en knogle. Er der mistanke om en revne i en knogle skal hesten røngtenfotograferes. Hvis der laves kiropraktisk behandling og der en knogle med en revne i er der stor risiko for at skade hesten alvorligt.
En del af den kiropraktiske undersøgelse er at vurdere hestens bevægelser. Her skal man kunne se om hesten bevæger sig symmetrisk og om hesten er halt samt vurdere om haltheden kan behandles med kiropraktik eller om der er en anden årsag til problemet som f.eks. en seneskade. Det kan kræve videre undersøgelse og en helt anden behandlingsmetode.
I Danmark findes ”Dansk Selskab vedr. Veterinær Kiropraktik” (DSVK). For at blive medlem skal man som dyrlæge have en internationalt anerkendt efteruddannelse i kiropraktik og have aflagt og bestået en skriftlig og en praktisk eksamen. Uddannelsen kan tages i Tyskland eller i USA. Det er en meget grundig efteruddannelse, der bygger videre på dyrlægeuddannelse, og medlemskab af DSVK er derfor en garanti for at dyrlægen er kvalificeret til at lave kiropraktik på din hest. Uddannelsen er også åben for humane kiropraktorer og der undervises også i kiropraktik på hunde.
Årsager til kiropraktiske problemer