H​VORFOR BLIVER DIN HEST STIV

Mange af os oplever​ at vores heste virker stive når vi rider/træner dem. Det kan der være mange årsager til og i denne artikel vil jeg fortælle om flere af dem gennem eksempler og faglige forklaringer.​

Den unge hest

Hesten er i starten af sin karriere som ridehest. Den er glad for at bevæge sig og virker villig. Arbejde på lige linie går ret godt men på volter under rytter eller på longe virker hesten stiv og kan ikke runde sig. Måske har den også dårlig takt. Hesten kan godt gå med store bevægelser. Ofte har den især dårlig takt i hjørnerne. På staldgangen kan hesten hesten nå helt tilbage til sit eget bagben hvis du laver gulerodsøvelse.

Øvelse for smidighed og løft af brystkasse​

Hvorfor er den så stiv i træningen?

​Ofte er det fordi hesten krop ikke er stabil. Hesten har en masse muskler, der ligger tæt på halsens hvirvler og rygsøjlens hvirvler. Disse muskler forbinder de enkelte hvirvler med hinanden. De er proppet med nerver, der hele tiden registrerer hvad der sker i hestens krop så de kan give musklerne besked om at stabilisere f.eks. hals, ryg,lænd og bækken. Disse muskler har ingen væsentlig rolle som bevægelsesmuskler. Deres opgave er primært at stabilisere hestens krop.

De stabiliserende muskler skal gøre hvirvelsøjlen stærk og stabil​

​​Hestens bevægelse kommer fra de store bevægelsesmuskler. Mange af dem ligger på hestens overflade så vi kan se dem. Deres arbejde er at bøje og strække ben, hals og overlinie så der skabes bevægelse. Når hestens krop og ben bevæger sig skabes der en masse kræfter. Jo større bevægelser og jo højere tempoet er desto større er kræfterne.

​Det stiller meget store krav til hestens stabiliserende muskler. Hvis de ikke er stærke og stabile nok til at kompensere for de store kræfter bevægelsen påvirker kroppen med bliver hesten nødt til at kompensere for denne instabilitet.

​Hvis hesten f.eks. ikke er stabil nok i ryggen vil de store rygmuskler, der primært burde være en del af hestens bevægelse, spænde op for at prøve at gøre ryggen stabil. Når muskler er spændte og ikke arbejder korrekt bliver de korte, hårde og ømme. Med tiden vil hestens bevægelser derfor blive dårligere og måske får hesten så ondt i ryggen at den ikke arbejder villigt under rytter. Spændinger i overlinien vil altid kunne ses på hestens bevægelsemønster og på udviklingen af musklerne.


​Den unge hest har behov for grundtræning i et rolig afbalanceret tempo. Det meste af arbejdet skal foregå på lige spor eller på store bløde volter. Hesten skal have frihed til at gå med en lang og eventuelt lav hals med mulen tydeligt fremme foran lodret. Efterhånden som hesten bliver mere stabil øges krav til temposkift, volter og løft af halsen. Der er også en lang række øvelser, der kan laves på staldgangen, som øger hestens stabilitet og styrke (se kursus).

Kursus med Narelle Stubbs. Stabilitetstræning.​

Den voksne hest

​Hesten var super lovende som unghest. Bevægede sig med store rummelige bevægelser og virkede dejligt smidig. 

Efterhånden stopper den positive udvikling. Gangarterne bliver mere kedelige. 

Hesten har svært ved samling og sidebevægelser. Hvad er der sket?

​Indenfor mange racer avles der i dag meget velbyggede heste med stor smidighed, store bevægelser og stor gå lyst.​

Moderne gangartsheste har stor kapacitet. Wild Eve.​

Det kræver enormt stor disciplin og tilbageholdenhed at træne disse heste op uden at gå på kompromis med grundtræningen. Det skyldes at disse heste præsenterer sig så flot som unge når de rides frem i et godt tempo og med god støtte på tøjlen. De går med høj hals og i holdning og deres flotte gangarter kommer frem. Problemet er at deres krop slet ikke er stærk og stabil nok til at blive redet sådan. De bruger ikke deres overlinie korrekt. De bruger bevægelses-musklerne til at stabilisere kroppen og med tiden bliver de stive og uelastiske. Ofte bliver problemerne rigtig store når de skal til at gå mere samlet. Det er de ikke i stand til fordi de ikke er trænet i at stabilisere sig og bruge overlinien korrekt.

​​Løsningen er den samme som beskrevet under unghesten, men ofte tager det MEGET længere tid at træne denne gruppe af heste op til at være stabile og bruge kroppen rigtigt, end det gør med de unge heste.


Den ældre hest

Hesten er nu redet længe. Den begynder at lægge sig lidt på tøjlen. Den skal presses lidt mere for at præstere. Nogle af de samlede øvelser er blevet svære. Den har måske flere episoder med haltheder.

Når hesten har arbejdet gennem lang tid uden at være rigtig stabil og i balance øges risikoen for slid og skader. Ved nedsat stabilitet vil muskler, led, ledbånd og sener blive udsat for gentagne små overbelastninger som med tiden kan ende som slid eller haltheder. Hvis hesten har god stabilitet vil den hele tiden kunne nå at reagere og 'beskytte' kroppen hvis underlaget er lidt ujævnt eller hvis rytter eller hest komme lidt ud af balance. Det kan den ikke hvis den er ustabil.

Hos håndboldspillere ser man mange ankel og knæskader, især korsbåndsskader. Man forsøgte at forebygge disse skader ved at lade spillerne styrketræne, altså primært styrke bevægelsesmusklerne. Det havde ikke den store positive effekt. Faldet i antal og i alvorlighed af skaderne kom da spiller begyndte at træne deres stabilitet. Dette skete i undersøgelsen ved at træne på vippebræt.
​Der er meget træning og mange øvelser, der kan styrke stabiliteten også hos den ældre hest (se kursus).

Hesten med ondt i ryggen

I mit arbejde som dyrlæge, med 100% fokus på hestens bevægelser, ser jeg rigtig mange heste med ondt i ryggen. Der kan være mange forskellige diagnoser, men især gennem de senere år, ser jeg mange heste med tætliggende torntappe eller Kissing Spines. 

Røntgenbillede af Kissing Spines​

​Det skyldes flere ting. En ting er avlen. De korte 'smarte' heste har simpelthen mindre plads i ryggen og risikoen for Kissing Spines bliver derfor større. En anden vigtig faktor er træningen. Heste, der hele livet trænes med ryggen oppe og korrekt brug af overlinien, har mindre risiko for at få Kissing Spines selv hvis de har tætliggende torntappe. For at kunne lave sådan et træningsforløb for hesten skal grundtræningen og stabiliteten være til stede.

Hvis du vil vide mere om stabilitet og symmetri af hestens krop, hvad det skyldes, hvordan du ser det og hvad du kan gøre er du velkommen på de to novemberkurser kurser.

Bliv kontaktet af EquiMove ved at udfylde kontaktformularen

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Du er velkommen til at kontakte mig for at høre mere samt bestille tid på telefon 30 68 44 94. Du kan også skrive til en e-mail til equimove@equimove.dk.​

Firma​

​​EquiMove 

v/Dyrlæge Marianne Dahl-Jensen

CVR: 34568243

Kontakt

​​Telefon: 30 68 44 94

E-mail: equimove@equimove.dk