Det kræver enormt stor disciplin og tilbageholdenhed at træne disse heste op uden at gå på kompromis med grundtræningen. Det skyldes at disse heste præsenterer sig så flot som unge når de rides frem i et godt tempo og med god støtte på tøjlen. De går med høj hals og i holdning og deres flotte gangarter kommer frem. Problemet er at deres krop slet ikke er stærk og stabil nok til at blive redet sådan. De bruger ikke deres overlinie korrekt. De bruger bevægelses-musklerne til at stabilisere kroppen og med tiden bliver de stive og uelastiske. Ofte bliver problemerne rigtig store når de skal til at gå mere samlet. Det er de ikke i stand til fordi de ikke er trænet i at stabilisere sig og bruge overlinien korrekt.
Løsningen er den samme som beskrevet under unghesten, men ofte tager det MEGET længere tid at træne denne gruppe af heste op til at være stabile og bruge kroppen rigtigt, end det gør med de unge heste.
Den ældre hest
Hesten er nu redet længe. Den begynder at lægge sig lidt på tøjlen. Den skal presses lidt mere for at præstere. Nogle af de samlede øvelser er blevet svære. Den har måske flere episoder med haltheder.
Når hesten har arbejdet gennem lang tid uden at være rigtig stabil og i balance øges risikoen for slid og skader. Ved nedsat stabilitet vil muskler, led, ledbånd og sener blive udsat for gentagne små overbelastninger som med tiden kan ende som slid eller haltheder. Hvis hesten har god stabilitet vil den hele tiden kunne nå at reagere og 'beskytte' kroppen hvis underlaget er lidt ujævnt eller hvis rytter eller hest komme lidt ud af balance. Det kan den ikke hvis den er ustabil.
Hos håndboldspillere ser man mange ankel og knæskader, især korsbåndsskader. Man forsøgte at forebygge disse skader ved at lade spillerne styrketræne, altså primært styrke bevægelsesmusklerne. Det havde ikke den store positive effekt. Faldet i antal og i alvorlighed af skaderne kom da spiller begyndte at træne deres stabilitet. Dette skete i undersøgelsen ved at træne på vippebræt.
Der er meget træning og mange øvelser, der kan styrke stabiliteten også hos den ældre hest (se kursus).
Hesten med ondt i ryggen
I mit arbejde som dyrlæge, med 100% fokus på hestens bevægelser, ser jeg rigtig mange heste med ondt i ryggen. Der kan være mange forskellige diagnoser, men især gennem de senere år, ser jeg mange heste med tætliggende torntappe eller Kissing Spines.