Hestetandlæge udfører tandbehandling af hest

For at en hest kan fungere optimalt i træning, så er det vigtigt, at tænder, mundhule, kæbeled og tungeben er sunde og velfungerende. Smerte og ubehag fra mundhulen vil påvirke hesten både alment og i træning. 

Hvis ikke hesten har normal bevægelighed af kæberne, påvirker det resten af hestens bevægelsesmønster i negativ retning. Derfor er det meget vigtigt at tage sin hest til en hestetandlæge en gang imellem.

Jeg har stor erfaring med tandbehandling af hest

Jeg har i over tyve år interesseret mig specielt for, at lære mere om funktionen af hestens krop under træning. En del af denne viden handler om hestens tænder. Jeg har derfor deltaget i mange kurser og læser bøger og nye artikler om tandpleje hos heste.

I de første 4½ år af hestens liv sker der hele tiden noget nyt med tænderne. Føllene har 24 mælketænder, nemlig 6 fortænder i over- og underkæbe og 6 kindtænder i over- og underkæbe. De vokser frem i løbet af de første 8 måneder.

Den voksne hest har 36-40 tænder, nemlig 6 fortænder i over- og underkæbe og 12 kindtænder i over- og underkæbe. Hingste og vallakker, og nogle gange hopper, har for det meste 4 hingstetænder. Alle heste kan have fra 0-4 hingstetænder. Mælketænderne skiftes fra hesten er 2½ år til den er 3½ år. De tre bagerste kindtænder i hver kæbegren vokser frem fra hesten er 1½ år til den er 3½ år. 

For at være sikker på at hestens tænder udvikler sig som de skal, kan man med fordele få en hestetandlæge til at holde øje med tænderne.

Hvorfor det er vigtigt at benytte sig af en hestetandlæge

De blivende tænder bliver skubbet frem med 2-4 mm om året. De bliver hele tiden slidt ned, når hesten æder. Ofte er sliddet ikke jævnt, og der kan dannes tandspidser, tandkroge, bølgebid mm. 

Det er ikke unormalt med tandkødsproblemer hos heste. Det ses ved ukorrekte belastningsforhold af tænderne, og ses hyppigst hos ældre heste. For at kunne holde disse skader nede, er det nødvendigt at få en hestetandlæge, som kan gå ind og behandle disse skader ved en tandbehandling af hest.

Tandbehandling er vigtig i hele den fase, hvor hestene skifter tænder. Hvis ikke hesten skifter tænderne som den skal, kan der komme en del komplikationer. De kan ofte korrigeres ved regelmæssig kontrol af en hestetandlæge.

I hele hestens liv er tandbehandling vigtig for at fjerne skarpe spidser, og for hele tiden at sørge for at hestens mundhule, bid og kæbefunktion er normal.

Jeg kan også hjælpe med:

Hesteklinik| Halthedsundersøgelse| Hestekursus| Træning af heste | Hestekiropraktor

Sådan foregår behandlingen

Ved en tandbehandling af hest udført af vores hestetandlæge, får hesten beroligende medicin. Det bevirker, at hesten slapper af og at hele mundhulen, og alle tænderne kan undersøges og behandles/raspes.

Jeg starter med at undersøge hele mundhulen. Først skylles madrester ud, der sættes lys på så mundhulen, og tænderne kan undersøges med øjne og fingre. Jeg benytter et spejl til at se ydersiden af tænderne og tandkødet. Tyggefladerne undersøges. Herefter planlægges og udføres behandlingen. Raspning foregår primært med en elektrisk tandrasper. Det er effektivt, og medfører ikke så meget uro i hestens mund.

Hvis du har brug for en hestetandlæge til den ene eller anden form for behandling af hest i Aarhus eller Skanderborg, så kontakt mig gerne på telefon​ 30 68 44 94 eller på mail equimove@equimove.dk.

Bliv kontaktet af EquiMove ved at udfylde kontaktformularen

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Firma​

​​EquiMove 

v/Dyrlæge Marianne Dahl-Jensen

CVR: 34568243

Kontakt

​​Telefon: 30 68 44 94

E-mail: equimove@equimove.dk