Jeg synes det er meget facinerende at tænke på at denne konstruktion med lameller i hoven kan holde hovbenet på plads inde i hovkapslen når hesten står, går, løber og springer.
Funktion
Når hesten bevæger sig sker der en masse ting nede i hoven. Hoven er nemlig ikke bare en stiv klods. Hornvæggen er elastisk og kan udvide sig. Inde i hoven er der blødere, elastiske områder under strålen og bagtil i hoven. De ligger mellem hovbenet og hovkapslen. Når hesten træder ned på hoven trykkes disse områder sammen. Samtidig udvider hovkapslen sig. Der sker både en ændring af form ved kronranden og ned gennem hele hornvæggen. Især den bagerste del af hoven udvider sig. Herved optages en stor mængde energi så belastningen på hoven fordeles.
Denne funktion i hoven kaldes hovmekanismen. Den er kun fuldt funktions dygtig på en velbalanceret og korrekt beskåret hov. Hovmekanismen fungerer optimalt når hesten er barfodet.
Sko?
Hvorfor så overhovedet tænke på at lægge sko på hesten?
Der kan være mange årsager til at en hest har behov for at få sko på.
Den allermest almindelige årsag til at hesten har brug for sko er at vi bruger dem!! Når vi rider, kører og longerer hestene slides hovene unormalt meget (sammenlignet med heste der går på marken). Hoven slides hele tiden mod underlaget. Når hornet på sålen slides mere end det kan nå at vokse kan hesten blive øm. Det sker for en del af vores brugsheste. Når det først er sket provokeres denne ømhed ved hvert eneste skridt hesten tager: DET GØR ONDT. Hesten vil derfor prøve at undgå at belaste hovene mere end højst nødvendigt og det kan give alle mulige former for kompensationer i hestens krop som nævnt i artiklens start.
Nogle hesteejere ved godt at deres heste er ømsålede og bruger derfor boots ved træning. Det er selvfølgelig en fordel men er problemet først til stede beskytter boots kun den ene time hesten trænes. Resten af tiden provokeres ømheden stadig for hvert skridt hesten tager.
Derfor har rigtig mange af vores brugsheste behov på at få sko på for at beskytte hovene mod det slid hestens arbejde medfører.
En del dressurryttere, der kun rider på ridebane, tænker at så har hesten ikke brug for sko. Det kan også være rigtigt, men sandbanerne, især fiberbundene, slider faktisk også meget på hovene.
Du kan selv lave en test på om din hest er ømsålet
- Longer din hest i skridt og trav på en ridebane eller andet godt underlag.
- Longer din hest på et fast underlag som sammenkørt grus eller lignende. Longer ikke på asfalt eller fliser hvor hesten risikerer at falde.
- Overvej om du synes hesten går næsten lige så godt på det faste underlag som på ridebanen eller om den tripper, spænder, mister gang, falder ind i volten, halter eller andre tegn på ubehag ved at bevæge sig på det faste underlag.
- Overvej om DIN hest har brug for sko.
Læs også : Hvorfor bliver min hest stiv